Valetudo bonum optimum”  “Sağlık en büyük nimet.”

logo@2x

Bütüncül (Holistik) Tıp Nedir?

İnsanın bir bütün olduğunu, bu bütünlüğünün içinde aynı zamanda daha da büyük bir bütünün parçası olduğunu kabul eden bakış açısıyla insanın sadece organ ve sistemlerden ibaret olmayıp, beden-zihin-duygu-ruh bütünlüğünde çok boyutlu bir varlık olduğunu benimser.
Bütüncül yaklaşım, her bireyin kendine özgü bir tarzda kendisi, ailesi, çevresi, içinde yaşadığı toplum ve dünya ile çok derin düzeyde bir ilişki ve etkileşim içinde olduğu bağ temeline dayanır.Bu temelin üzerinde çok boyutluluk kavramı içerisinde kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal ve varoluşsal olarak kendi içinde bir “denge durumunda” olmasını önerir.

Bu denge durumu, arzu edilen sağlıklı olma halini veya daha geniş bir anlatımla mümkün olan en uygun iyilik halinin gerçekleşmesinin tek yoludur. Bu bağlamdan bakıldığında iyilik hali, sadece fiziksel sağlığı tanımlayan bir kelimeden ibaret olmayıp beden-zihin-duygu-ruh arasındaki ilişkinin dengede olduğunu anlatan bir durumdur. Böyle bir iyilik halinin varlığında kişi kendisini sağlıklı, mutlu, bağlantıda, enerjik, dayanıklı ve güvende hisseder.


İnsan varolduğu andan itibaren kendine özgü bir “biriciklikle” yaşamını sürdürür. Bu biricik yaşamda, kişinin bütünlük değeri, iletişimi, bakış açısı, tutum ve davranışları, iyi hissetme hali, hastalık geliştirme şekli ve iyileşme yolu da tamamen kendisine özgüdür. Bütüncül Sağlık durumuna ulaşmak için “bütüncül sağlık yaklaşımı” önerilir.

 
Bütüncül sağlık yaklaşımı, bilimsel tıbbın tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra, etkin ve bilimsel doğal yöntemlerle, kişiye özgü fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal, sosyal ve varoluşsal boyutları içeren bir yaklaşımdır. Kişinin mümkün olan en uygun iyilik halini geliştirmesinde eğitici, koruyucu, önleyici ve tedavi edici bilimsel yöntemler sunar. Kişide gelişen sorunlara, o bireye özgü biricikliğin merkezinde yaklaşarak, bilimsel ve bütüncül yöntemlerle rehberlik eder. Doğanın bir parçası olan insan, doğada yaşayan diğer tüm canlıların sahip olduğu “doğal şifa” gücüne sahiptir.
Bütüncül sağlık yaklaşımında amaç, şifa için en önemli kaynak olan bu doğal iyileşme gücünü ortaya çıkarabilmesinde kişiye yardımcı olmaktır.


Bütüncül Sağlık Yaklaşımı Nasıl Uygulanır?
Bütüncül sağlık yaklaşımı aslında bir rehberliktir.Kişiye gerekli olan değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek farkındalık ve bilinç durumuna ulaşma sürecinde yol göstermektir. Bütüncül sağlık yaklaşımı kişiye özel oluşturulan bir plan dahilinde, bilimsel ve bütünsel yöntemler aracılığı ile kişinin “hayat enerjisinin” yeniden akışını sağlamada yardımcı olur. İnsanda doğuştan var olan şifa yeteneğini, bedenin kendini iyileştirme becerisini artırmayı hedefler.
Bütüncül sağlık yaklaşımı bir yaşam biçimi, bir farkındalık ve bilinç durumu oluşturmaya yönelik bir girişimdir.


Bütüncül sağlık yaklaşımının en önemli özelliği “sorunu olan kişiye yetki vermektir”. Kişilere, kendi yaşamlarının, bedenlerinin ve iyilik halinin sorumluluğunu alma konusunda destek olur. Kişi kendi sorumluluğunu üstlenerek, yine kendisi için olan bir şifa yolculuğuna başlar. Bütüncül hekim bu yolculuk sürecinde bir rehber ve yoldaştır. Kişiye özgü bütüncül sağlık planı ile yol haritasını oluşturur. Kişinin onayı ve kabulü ile şifa yolculuğu başlayınca, kişiye özel hazırlanan bu planın uygulanmasında hekim, hekim- hasta iletişimi ve etkileşimi dahilinde rehberlik eder. Bu yolculuk tüm yolculuklar gibi bazen kısa bazen de uzun sürer ancak en önemli özelliği sürekli olmasıdır. Bu yolcuğun bir son noktası yoktur, hedefi iyilik haline ulaşmak ve iyi olma durumunu sürdürmektir.

 
Amaç iyi olma halinin seçimidir. İyi olma hali, dilimize yerleştiği şekliyle Wellness bir hedeftir. Bütüncül sağlığın ifadesi olan beden-zihin-ruh-duygu bütünlüğüdür. Kişinin kendi iradesi ile sorumluluk alarak verdiği bir karardır. Wellness farkındalıklı bir yaşam biçimidir ve süreklidir. Değişim ve büyüme yolunda dinamik bir süreçtir. Wellness yaşam kalitesini yükseltir. Hayatın tüm alanlarında daha mutlu ve doyumlu yaşamak için bir hedef sunar.
Bu hedef kişinin niyeti, dikkati, hareketi ve sebatı ile bu yolculukta farkındalık kazanarak, kendisi için gerekli değişim ve dönüşümü gerçekleştirip, içindeki doğal şifa yeteneğini ortaya çıkarabilmesi ve kullanabilmesiyle iyilik halinin seçimidir